St. Martin – BVI – corona

Etter å ha kommet til St Martin 25.2 reiste de andre hjem, og nytt besøk booket inn på Spirella. Målet var å besøke noen av øyene i BVI før Yngve m/ gjester – og deretter Øivind – igjen kom tilbake for å bruke båten ca en mnd. før hjemreisen skulle starte. Planer endres av ulike årsaker, og hva som ble resultatet leser du nederst i innlegget.

Ups. Spirella er pr dd coronafast. Utfordringer gir ofte muligheter

Typisk med reiseblogger er vel at det blir færre innlegg etter hvert som tiden går, i alle fall for amatører som oss – som er på en «utvidet ferie» hvor båten bytter hele og/eller deler av mannskap og skipper relativt ofte. For som antydet før – hvem som helst kan gjennomføre en slik reise – dette er ingen ekstremtur – langt i fra. Jeg har her uten alt for mye dill og bruk av tid forsøkt å gjengi mine subjektive inntrykk av hva som er opplevd den siste perioden. Dersom man ønsker å lese en 100% faktadokumentar om området, så hopp over denne bloggen. Men om noen blir inspirerte til å ta en lavterskel tur ut fra det vi har opplevd, feks som et prosjekt mellom flere, så er det nettopp målet.

Jeg har tegnet inn noen av stedene som er besøkt i Karibien i kartet under, og hovedstrekkene – helt fra Norge. Flere steder er besøkt gjentatte ganger, og ruten sørover fra Martinique er seilt fire-fem ganger ila de siste månedene. De røde merkene med svarte streker er steder som er presentert før, seilt i desember og etter jul/nyttår. De mørke grønne merkene er de stedene som ble seilt til deretter, med et seilivrig mannskap. Så ble båten hengene over en måned rundt og sørover fra Martinique i påvente gjester, befaring og senere rep. av roret. Deretter gikk turen nordover, relativt raskt, uten mange stopp som vises med de lyse grønne merkene. Den siste ruten, som jeg tok fram til 10.3, er vist med gule merker. Det vil si at vi ikke har opplevd områdene nordover like mye som de sørover, så det håper vi at vi skal klare senere.

De båtene man før så ofte, er nå spredt rundt omkring i hele regionen. Vi ser færre kjente båter. Å farte rundt i dette farvannet er spennende, men som alt annet blir det fort en vane. I de fleste skildringene jeg har lest gjennom mange år kommer det fram at mange lengter bittelitt hjem ut på vinteren, man kan faktisk få nok av paradis også. Vi er derfor heldig som har delt bruken av båten. Å ha noen uker her er perfekt. Å ha det flere ganger over en periode er absolutt en metode å anbefale.

Øyene nordover skiller seg fra øyene sør for Martinique. Vi har ikke utforsket mange nok områder lenge nok til å fortelle særlig mye om forskjellene, men har et generelt inntrykk. Det er fattigere lengre sør, men på mange måter mer sjarmerende. De stormer ut for å hjelpe til med bøye, de selger rundt båten – ja det er litt slitsomt – men også artig. På Martinique og nordover må man klare seg selv, det er «mer organisert» og mer likt – om det kan sies – med det vi er vant til. Det handler om å tilpasse seg, da blir alt bra.

Vi har ikke opplevd noen uheldige situasjoner, men det har i det siste blitt rapportert økt antall hendelser sørover, men ran. Det er kjent at det visstnok er større risiko for kriminalitet i sør, men det er her som alltid i verden – man må ta nødvendige hensyn og forehåndsregler.

Der er dyrt i Karibien, og vår opplevelse er at Martinique er det stedet hvor vi fikk mest ut av pengene. I sør er det dyrt for lite. I nord er det bare dyrt, så det handler om å planlegge. Dagens kurs gjør det ekstra ille for oss nordmenn. Alt med båt koster i utgangspunktet mer enn hjemme, så sørg for å ha det dere trenger før man drar fra Norge.

St Martin, som mange mener skal skriver annerledes, er en typisk Cruise destinasjon med mange amerikanere. Det er et fint knutepunkt, men vil man opplever mer enn mye folk og charterturister, så dra herfra. Anegada på BVI er en perle, i motsetning til Tortola som skuffet med mindre imøtekommende folk og lite å vise fram – med unntak av Cane Bay. Anguilla opplevde vi også som et fint sted, som anbefales. Virgin Gorda med The Bath var annerledes, men immigrasjon på BVI var en langdryg prosess. De virket ikke som de satt pris på å få turister, og det som det medfører av inntekter. Orkanen Irma i 2017 har satt disse områdene lang tilbake, den sterkeste orkanen som noen gang er målt i dette området. Båter ligger henslengt og ødelagt overalt på Tortola, og på St Martin, særlig på fransk side. Det gjør sikkert noe med befolkningen, for det virker ikke som de har fått mye internasjonal støtte til gjenoppbygging, uten at vi kan bekrefte det. Bilder fra ulike steder:

Så hva blir neste trekk på dette prosjektet? Vel, det blir i alle fall ikke som skissert plan. Og det trodde vi heller ikke ved start. Men at det skulle bli så stort avvik var vi ikke forberedt på. Når jeg reiste hjem fra fra Tortola BVI 10.3 var det allerede varsler ift corona, lite visste vi ved ankomst Oslo at utviklingen hadde kommet så langt, og at det straks skulle blir verre. Yngve dro bort rett etterpå, og han fant raskt ut at gjestene, som hadde billetter dagen etter via USA, ikke kunne komme. Etter ett døgn dro han derfor hjem, og ca en uke senere ble innreisen til Tortola stengt. Båten ligger på en fin bøye med oppsyn i en bukt med mange andre båter. Vi har derfor besluttet en ny sesong i Karibien, og har bestilt opplag på Grenada. Så da gjenstår «kun» å få Spirella transportert sørover de ca 500nm (nautiske mil) til Spice Island Marina, hvor båten blir sikret mot orkaner, før vi starter neste sesong i desember. Så ikke galt for noe, ny sesong i Karibien er under forberedelser. Vi anser oss som heldige, mange av våre medseilere denne sesongen ligger rundt omkring og venter på hva de kan gjøre, og flere har endret sine hjemreiser. Vi er tross alt trygt hjemme, og båten er pt bra og sikkert fortøyd. Mer info kommer når vårt neste trekk i prosjektet er avklart. Vi ser uansett fram til en morsom fortsettelse, under forutsetning at coronaproblemet løser seg innen de neste ukjente antall måneder. Atle/

142 kommentarer til «St. Martin – BVI – corona»

 1. Здравствуйте! Готов купить ваш сайт, бюджет до 500р, иногда увеличиваю до 1000. Контакты:fantom311090@yandex.ru
  _________
  Hello! Buy your site, price 10-20$. Contacts: fantom311090@yandex.ru

 2. Mangalore (or Mangaluru) is an Arabian Sea port and a major commercial center in the Indian state of Karnataka. It’s home to the Kadri Manjunath Temple, known for its bronze statues, and the 9th-century Mangaladevi Temple. Its Catholic sites include Milagres Church, dating to the 17th century, and St. Aloysious Chapel, which features interior paintings. Tannirbhavi Beach is popular for its sunset views.

  Mangalore

 3. I’m an expert writer who loves to bring smiles to people’s face.

  Writing is what I do for a living and I am so passionate about this. I have worked with several organizations whose goal is to help people solve writing problems.
  I love traveling and have visited several countries in the past few years.
  I’m happy to have written several books that have contributed positively to the lives of many. My books are available in several parts of the world. And I’m currently working with service providers that help people save time. Being a part of this team has open more opportunities for me to excel as a writer. I have worked with different people and met many clients as a professional.
  I can handle any kind of writing and provide nothing but the best. People come to me all the time to ask if I can solve their assignment problems and I accept. I find pleasure in helping them to solve their problems as a professional.

  Academic Writer – Adna – http://www.sahelopera.comCorps

 4. Hello guys, my name is Leticia Figuero!

  I`m an academic writer and I`m going to change your lifes onсe and for all
  Writing has been my passion since early years and now I can`t imagine my life without it.
  Most of my books were sold throughout Canada, USA, China and even India. Also I`m working with services that help people to save their nerves.
  People ask me «Hey, Leticia Figuero, I need your professional help» and I always accept the request, `cause I know, that only I can solve all their problems!

  Professional Academic Writer – Leticia – http://www.magnoliacharterschools.org Corp

 5. Hey, I am Mikael Rigby a professional in academic writing.

  I enjoy solving people’s problems and make them happy. That is what I have been doing for many years now.
  I have been writing since I was 12 years old and never knew it would turn out to be a full-time career. I have also been able to manage several projects that involves writing. And I worked in three organizations as a volunteer to assist people.My interest has always been to help people succeed. And I go the extra mile to make that happen.
  I enjoy writing academic papers and have helped people from countries like Australia.
  I work with a company whose mission is to provide quality works and make people happy. In fact, many people come to me for help on a daily basis because they know I always deliver. And I will continue to provide nothing but quality to build trust like I have been doing for the past few years.

  Expert academic writer – Mikael – researchpaperland.com Corp

 6. Hi guys, I am Austin an expert in academic writing.

  I love solving people’s problems and make them happy. That is what I have been doing for decades now.
  I have been writing since I was 12 years old and never knew it would turn out to be a full-time career. I have also been able to manage several projects that involves writing. And I worked in three organizations as a volunteer to assist people.My interest has always been to help people succeed. And I go the extra mile to make that happen.
  I enjoy writing books and have helped people from countries like Australia.
  I work with a company whose mission is to provide quality writing and make people happy. In fact, many clients come to me for help on a daily basis because they know I always deliver. And I will continue to provide nothing but quality to build trust like I have been doing for the past few years.

  Expert writer – Austin Hawes – http://www.andersnordberg.com Team

 7. Магазин Травкин Дом travkin2nkeveboy.onion Более 8 лет – отменной и стабильной работы на рынке RC!

  [БАРНАУЛ – [БИЙСК – ТОМСК – [НОВОСИБИРСК – [БЕРДСК – [ОМСК – [КЕМЕРОВО – [АКАДЕМ –

  Доверенный продавец RC

  Для вас работают авто-продажи 24/7

  http://travkin2nkeveboy.onion/ основной

  Мы привыкли радовать своих Клиентов Высшим Качеством продукции и Отличным Сервисом.

  Сделав покупку в нашем магазине, вы 100% останетесь довольны:
  1). Приобретая у нас – Вы. Получите самый лучший стафф от профессионалов + по приемлемой цене.
  2). У нас отзывчивая Администрация и тех. Поддержка, которая старается для вас 24/7 и всегда готовы помочь.
  3). Клады сделаны очень надежно и в безлюдных – укромных местах.
  4). Заходите по чаще, друзья, если хотите отдохнуть в теплой обстановке, вместе с travkin_dom.

  Работаем розница строго магниты, мини-опт и опт. Тайники, самые лучшие локации, самый легкий и безопасный съем

 8. Hi, my name is Henley!

  I`m an academic writer and I`m going to change your lifes onсe and for all
  Writing has been my passion since early childhood and now I can`t imagine my life without it.
  Most of my books were sold throughout Canada, USA, Old England and even India. Also I`m working with services that help people to save their nerves.
  People ask me «Sir, Henley Mcfarlane, I need your professional help» and I always accept the request, `cause I know, that only I can save their time!

  Academic Writer – Henley – Top 5 Essay Writing Websites For College Students Corps

 9. Hi guys, it’s Austin here!
  I work as a professional an essay writer and have created this content with the intent of changing your life for the better. I started honing my writing abilities in my school years. I learned that my fellow students needed writing help—and they were willing to pay for it. The money was enough to help pay my tuition for my remaining semesters of college.
  Ever since high school, I have continued to work as an academic writer. I was hired by a writing service based in the United Kingdom. Since then, the research papers that I have written have been sold around Europe and the United States.
  In my line of work, I have become familiar with hearing, “Austin, can you help me meet my writing assignment deadline?” I know that I can provide this service.

  Professional Writer – Austin Hawes – http://www.andersnordberg.com Corp

 10. I’m an academic writer who loves to bring smiles to people’s face.

  Writing is what I do for a living and I am so passionate about this. I have worked with several organizations whose mission is to help people solve problems.
  I love traveling and have visited several places in the past few years.
  I’m happy to have written several books that have contributed positively to the lives of many. My books are available in several parts of the world. And I’m currently working with service providers that help people save energy. Being a part of this team has open more opportunities for me to excel as a writer. I have worked with different people and met many clients as a writer.
  I can handle any kind of writing and provide nothing but the best. People come to me all the time to ask if I can solve their assignment problems and I accept. I find pleasure in helping them to solve their problems as a professional.

  Professional Academic Writer – Ianis – cheeseshopdeli.com Company

 11. Hello ,
  I’m Marianna.
  If you’ve ever been too busy and couldn’t finish a research paper , then you’ve come to the right place. I work with students in all areas of the writing technique. I can also write the paper from start to finish.
  My career as an academic writer started during my school years . After learning that I was very able in the field of academic writing, I decided to take it up as a job .

  Skilled Academic Writer- Marianna- Do you want a writing job? Team

 12. I’m an expert writer who loves to bring smiles to people’s face.

  Writing is what I do for a living and I am so passionate about this. I have worked with several associations whose mission is to help people solve problems.
  I love traveling and have visited several places in the past few years.
  I’m happy to have written several books that have contributed positively to the lives of many. My works are available in several parts of the world. And I’m currently working with companies that help people save energy. Being a part of this team has open more opportunities for me to excel as a writer. I have worked with different people and met many clients as a professional.
  I can handle any kind of writing project and provide nothing but the best. People come to me all the time to ask if I can solve their writing problems and I accept. I find pleasure in helping them to solve their problems as a professional.

  Academic Writer – Austin – hydra-island.com Confederation

 13. I’m an expert writer who loves to bring smiles to people’s face.

  Writing is what I do for a living and I am so passionate about this. I have worked with several associations whose mission is to help people solve problems.
  I love traveling and have visited several countries in the past few years.
  I’m happy to have written several books that have contributed positively to the lives of many. My books are available in several parts of the world. And I’m currently working with service providers that help people save energy. Being a part of this team has open more opportunities for me to excel as a writer. I have worked with different people and met many clients as a professional.
  I can handle any kind of writing and provide nothing but the best. People come to me all the time to ask if I can solve their assignment problems and I accept. I find pleasure in helping them to solve their problems as a writer.

  Academic Writer – Magdalena May – puttiprapancha.com Confederation

 14. I’m an expert writer who loves to bring smiles to people’s face.

  Writing is what I do for a living and I am so passionate about this. I have worked with several associations whose goal is to help people solve writing problems.
  I love traveling and have visited several places in the past few years.
  I’m happy to have written several books that have contributed positively to the lives of many. My works are available in several parts of the world. And I’m currently working with service providers that help people save time. Being a part of this team has open more opportunities for me to excel as a writer. I have worked with different people and met many clients as a professional.
  I can handle any kind of writing and provide nothing but the best. People come to me all the time to ask if I can solve their writing problems and I accept. I find pleasure in helping them to solve their problems as a professional.

  Professional Academic Writer – Magdalena May – inpolesine.com Team

 15. Thanks for visiting,
  I’m Magdalena May.
  If you’ve ever been overscheduled and couldn’t finish a research assignment , then you’ve come to the right place. I work with students in all areas of the writing steps . I can also write the essay from start to finish.
  My career as an academic writer started during my school years . After learning that I was very talented in the field of academic writing, I decided to take it up as a job .

  Talented Academic Writer- Magdalena May- inpolesine.com Corp

 16. райффайзен инвестиции https://www.eazycredit.ru/kreditnye-karty-do-75-let/ убрир 120 90 отзывы о кредитной карте убрир 240 дней альфа банк перекресток дебетовая карта восточный банк кредитная карта 90 дней без процентов условия отзывы

 17. Всегда готовы предложить актуальные услуги на сегодняшнем рынке:
  «Быстрая ликвидация онлайн-сайтов конкурентов!»
  Каким образом мы это делаем?!
  – У нас опыт – 10 лет.
  – Используем конфиденциальные технологии.
  – Наращиваем ссылочную массу с использованием вирусных ссылок.
  – Все поисковики быстро реагируют на наши технологии.
  – Размещенные тексты на онлайн-сайте спамятся, что делает их неуникальными.
  – У нас очень большие возможности и многолетний практический опыт в данном направлении.

  Стоимость услуги 50$
  Полная отчётность.
  Оплата: Qiwi, Yandex.Money, Bitcoin, Visa, MasterCard…
  Телега: @exrumer
  Whatssap: +7(906)5312155
  Skype: XRumer.pro
  маил: support@xrumer.cc

 18. п»їзайм наличными курган https://eazy2buy.ru/?page_id=51 онлайн срочно без ки беспроцентный на карту сбербанка срочный без проверок паспорту без процентов веббанкир

 19. займ под птс без проверки кредитной истории взять займ 30000 на год на карту без отказа 0 процентов срочный на карту круглосуточно мир займер на карту сбербанка срочно онлайн 3000 на карту

 20. займы на карту круглосуточно с 18 лет https://eazy2buy.ru/?page_id=73 585 золотой до зарплаты онлайн онлайн безработным на киви кошелек без паспорта в москве на банковский счет мгновенно

 21. [ SEO – BACKLİNK – HACKLİNK – BLACK OR WHİTE HAT ]
  – – – – – – – – – – – – – – – –

  1- Senin için yorum backlink yapabilirim.

  2- I can comment backlink for you.

  3- Ich kann den Backlink für Sie kommentieren.

  4- Я могу прокомментировать обратную ссылку для вас.

  [ SEO – BACKLİNK – HACKLİNK – BLACK OR WHİTE HAT ]

  – – – – – – – – – – – – – – – –

  WhatsApp = +9 0422 606 06 30
  Mail = Seo.Backlink.44@gmail.com

  Google Search = Seo Bayi
  seo

 22. Знаете ли вы?
  Команды тренера года АБА и НБА ни разу не стали в них финалистками.
  Иракский физрук получил мировую известность под псевдонимом «ангел смерти».
  Первый футбольный трофей после начала пандемии коронавируса был разыгран в Таджикистане.
  «Голова крестьянина» хранилась в доме у немецкой актрисы.
  Жизненный путь абсолютного большинства звёзд известен заранее.

  http://www.arbeca.net/

 23. превышение полномочий частным детективом

  В случае, если вы полагаете, что вы нуждаетесь в услугах частного следователя, следовательно, вероятно, встретились с серьезной деловой или личной проблемой, требующей помощи детектива.
  Наше частное детективное агентство трудится, с тем чтобы найти доказательства и данные, которые заказчику требуются, чтобы защитить свой бизнес, себя или свою семью. Детективное агенство готово предоставить вам экономичные, лучшие, комплексные, эффективные, результативные, системные и действенные услуги по расследованию.
  Наша дело – оправдать ваши собственные ожидания и предоставить вам лично результативные решения проблем. Частный детектив предлагает действенные методы, способствующие вам лично получить ответы на ваши собственные вопросы.Частный детектив может помочь раздобыть информацию, которая необходима в целях доказательства в судебном деле, розыска, пропавшего без вести либо выполнения других сложностей, с какими вы встречаетесь. Наша команда частных сыщиков – все это не то, что лично вы наблюдаете в фильмах. Мы обладаем опытом, жизненным опытом, практическим опытом, профессиональным опытом, навыком и знаем, каким образом найти сведения, которая необходима для любой вашей конкретной ситуации. Прямо в данный момент Частный детектив решит вашу личную проблему. В любом случае свяжитесь с частным детективом и наша фирма поможем вам лично.

 24. Мы занимаемся продажей бассейнов и обрудования уже 22 года! За все это время компания стала одним из ведущих поставщиков товаров для активного отдыха по всей России. Мы постоянно развиваемся и растем, и поэтому, с каждым днем нам доверяют все больше клиентов. Мы считаем, что главное в нашей работе – это забота о наших клиентах, и понимание их желаний. Поэтому мы добросовестно следим за каждым этапом нашей работы, начиная от удобства выбора товара и заканчивая удобством доставки.

  бытовой фильтр для воды maspool.ru

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.